Skoler skal ikke udlevere bøger men udvikle elevernes kildekritik

By Søren Storm Hansen, dSeneste på nettetFebruary 24, 2010 at 01:07AM

StudenterhueSkoler og gymnasier skal anskaffe e-læsere til eleverne og indgå aftaler med forlag, så eleverne kan shoppe e-bøger efter behov. Så skal eleverne nok finde det materiale, der passer bedst til dem – hos forlagene eller på nettet – under kyndig vejledning selvsagt.

Lærerstanden har en udbredt modvilje mod Wikipedia, Google Translate og andre websteder, hvor elever kan finde information eller løsninger til deres opgaver.

Lærerne mener, at eleverne skal benytte det undervisningsmateriale, der bliver udleveret. Det er nemlig pålideligt, mens fanden har skabt disse tvivlsomme tjenester på nettet.

De burde revidere den opfattelse, for sådan er virkeligheden ikke. Når eleverne kommer ud af skolen og får et job, bliver der ikke udleveret bøger eller andet materiale. Henne i virkeligheden får man en opgave, så må man selv finde den nødvendige information.

Da jeg gik på studenterkursus, havde jeg store problemer med matematik. Jeg forstod ikke et ord eller en ligning i den udleverede bog, og undervisningen gik hen over hovedet på mig. Jeg gik på sproglig linje, så niveauet i matematik var ikke højt, og faget interesserede mig ikke. Jeg købte en matematikbog for folkeskolens 8-9. klasse, og så forstod jeg pludselig det hele. Flere af mine medstuderende mente, at jeg snød, fordi jeg ikke brugte den udleverede bog, men jeg fik 9 i årskarakter (og kom heldigvis ikke til eksamen i faget), og det havde jeg aldrig fået uden den bog, jeg selv anskaffede.

Jeg mente, at mine medstuderende snød sig selv, men jeg mente først og fremmest, at skolen svigtede mig ved at tage udgangspunkt i en bog og ikke mit behov og niveau. Jeg klarede mig bedre på gymnasieniveau med en bog på folkeskoleniveau, men det skulle jeg selv finde ud af.

Alle elever skal lære at finde det materiale, der passer bedst til dem. Skoler skal ikke udlevere noget materiale og forbyde noget andet. De skal hjælpe eleverne med at hjælpe sig selv.

Man stimulerer ikke kildekritik ved at udlevere autoriseret undervisningsmateriale og forbyde andet, og kildekritik er noget af det vigtigste i en tid, hvor kilderne er legio.

Giv eleverne en e-læser og få forlagene til at udgive alle undervisningsbøger som e-bøger. Lad eleverne bruge, hvad de finder bedst hos autoriserede forlag eller hvorsomhelst på nettet. De skal ikke have en bog, de skal udvikle en effektiv lortedetektor.

Se også Elever snyder med Google Translate. Forbud er ikke vejen – undervis i korrekt brug.

Foto: storebukkebruse.

  • Dette indlæg er fra dSeneste.dk.
  • Abonner også på Dagens links med udvalgte artikler fra danske, svenske og norske medier og blogs.

Timeline